Lectiile de muzica au fost un lucru foarte bun pe care parintii tai l-au facut vreodata pentru tine

Daca una dintre amintirile tale de copil este ca parintii te-au fortat sa iei lectii de pian in fiecare saptamana, acuma stii de ce au facut-o. In ultimii ani o varietate the studii stintifice au demonstrat ca muzica are un efect pozitiv asupra creierului si procesului de invatare. S-au observat treisprezece imbunatatiri in randul persoanelor care canta la un instrument fata de cele care nu canta la unul. 

Dovezile arata ca abilitatile de baza care sunt cheia pentru copii sa reuseasca in domeniul educational si cel al vietii, sunt imbunatatite in general luand lectii de muzica. Citirea si aptitudinile verbale, au fost observate mai bine, tinerilor, care au luat lectii de muzica, iar capacitatile lor in rationament matematic au fost de asemenea mai puternice. Muzica in sine, unde ritmul si durata notelor sunt determinate de intervale, care pot fi aplicate in domeniul matematic, a fost dovedit a fi un factor critic in acest sens. In ceea ce priveste cititul, procesul de a canta la un instrument, a dezvoltat mai multe abilitati de baza necesare atat in citit cat si in vorbit. Luate impreuna, rezultatul este foarte bun.

Copiii care au luat ore de muzica au prezentat un IQ mai mare, iar studiile de cercetare au indicat ca abilitatile lor ligvistice sunt cu mult mai avansate. Acest lucru nu se aplica doar pentru limba materna, ci si pentru a doua, sau a treia limba aleasa in timpul educatiei sau mai tarziu in viata.

Competenta lingvistica este bazata pe o memorie buna, si acesta este un alt lucru care vine in urma muzicii. Invatand la un instrument muzical si exersand regulat, face minuni pentru mintea ta. Cercetatorii cred ca imbunatatirile mintii nu sunt limitate in amintirea partiturii muzicale, ci este simtita si in alte domenii ca amintirea unor informatii comunicate in discursuri sau prelegeri. Memoria pe termen lung beneficiaza de asemenea si stimulii vizuali.

Nu este vorba numai de avantaje imediate care se observa in viata ta. Un muzician tanar va gasi ca abilitatea de ascultare este accentuata, si prin urmare mai putin probabil sa se deterioreze rapid cu varsta, dar de asemenea alte semne ale imbatranirii sunt amanate. Unele studii sugereaza ca cei ce practica muzica pot ajuta la inversarea declinului cognitiv asociat cu dementa.

Cei mai multi oameni cand sunt intrebati de influenta muzicii in viata lor, vor vorbi mai degraba despre efectele emotionale din viata lor, decat de cele rationale sau academice. Cercetarile arata ca aceasta tendinta este justificata prin factul ca muzica poate avea impact in bunastarea emotionala si in exprimarea creativa. Intr-un studiu care cuprinde muzicieni intre sase si optsprezece ani, s-a demonstrat ca acesti tineri au dezvoltat o capacitate mare, nu medie, de a face fata cu anxietatea, depresia si agresiunea. Legat de acest lucru, cercetatorii au dezvaluit faptul ca increderea in sine, si nivelul stimei de sine, au fost mai mari in randul copiilor care au cantat la un instrument.

Daca visul tau a fost sa te implici in una din echipele sportive, decat sa canti la vioara, vei fi incantat sa stii ca toate orele grele pe care le-ai petrecut exersand la un instrument au meritat. Asta pentru ca muzica sprijina dezvoltarea cortexului motor, care este esential pentru indeplinirea sarcinilor de coordonare si miscare. O diferenta speciala a fost indentificata in randul copiilor care au inceput sa cante la un instrument inainte de varsta de sapte ani.

In cazul in care reactia ta este de regret ca nu ai fost printre cei norocosi cu un trecut muzical, nu dispera! Inca exista numeroase avantaje, care pot fi obtinute prin muzica, cu conditia de a face muzica clasica parte din viata ta. Studii academice recente au descoperit ceea ce multi studenti au spus pe o perioada lunga de timp: ascultand muzica clasica este cea mai buna metoda de a studia. Impotriva tuturor celor care sustin ca muzica este o distragere a atentiei, un studiu francez a gasit dovezi ca elevii care asculta discursuri cu muzica clasica ca fundal au o mai buna intelegere a continutului decat studentii care nu asculta muzica.

sursa: http://www.cmuse.org/music-lessons-were-the-best-thing-your-parents-ever-did-for-you/

No Comments Yet.

What do you think?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *